Много малко хора знаят, че бащата на Филип Киркоров, Бедрос, е погребал единствената си дъщеричка през 2002 г. Почти неизвестен е и фактът, че през 1997 г. вдовецът Бедрос Киркоров сключва официален брак с Людмила Смирнова, доктор на икономическите науки, преподавател във висше учебно заведение. Двамата се запознават през 1992 г. в град Холмск, Новгородска област, по време на гастрол на певеца. Тогава Людмила е директор на водещия совхоз „Трудовик” и като домакиня показва на Бедрос местния музей.
Пет години по-късно двамата се венчават в църквата на Новгородския Кремъл. В момента живеят на няколко километра от Велики Новгород.

Много преди това, през 1964 г., Бедрос се жени за майката на Филип Киркоров, Виктория Марковна. Певецът я вижда за първи път на концерт в Сочи. Виктория и майка й са седнали на 8-ия ред в залата, но красивото момиче му прави силно впечатление и той я наблюдава непрекъснато, докато е на сцената. По-късно двамата се оказват настанени в един и същи хотел. Виктория моли Бедрос за автограф и в същия ден певецът й прави романтично предложение за брак. Женят се същата година.


Бедрос Киркоров със съпругата си ВИктория

Живеят заедно цели 30 години, ражда им се синът – Филип

След смъртта на Виктория през 1994 г. Бедрос е в депресия цели три години и не знае на кой свят живее. Прекратява гастролите си, сякаш животът е свършил за него. Запознанството му с Людмила го връща отново към живота.

Преди няколко дни за първи път съвсем откровено Бедрос Киркоров разказа в предаването на НТВ „Секрет на миллион” за смъртта на дъщеря си. Този факт е почти неизвестен за обществото. За това, че Бедрос Киркоров е погребал дъщеря, знаят само най-близките на семейството, но за това никога не се е говорело.

За първи път пред микрофона на една от най-гледаните в Русия телевизии Бедрос е до болка откровен: ”Да, ние с Людмила имахме дъщеря Ксения. Оттогава минаха много години, но тя не може да се справи с тази мъка. Людмила много искаше да има дете и няколко пъти се опита да забременее. Ходихме при различни лекари в няколко института и тя забременя след поредните три опита. Когато това се случи, ние упорито криехме радостта си от близки и приятели. Казахме си, че ще разкажем всичко, когато детето се роди. Филип беше най-радостен от всички. Казваше ми: Татко, ти такъв страхотен подарък ми направи – да имам сестра…”


Бедрос Киркоров

Но момиченцето се ражда недоносено, в осмия месец на бременността. Лекарите допускат грешка – новороденото е заразено с болна кръв. И умира, след като живее само 7 дни. Лекарите казват на двамата съкрушени от скръб родители, че причината за смъртта на бебето е заразената кръв. Малката Ксения е погребана в родното място на майка й Людмила – в едно от почти забравените села на Новгородска област. Там, където са погребани родителите на Людмила. Върху гроба е поставен мраморен паметник с името на момиченцето и годината на неговата смърт – 2002-ра.

На надгробния паметник е вградена изкуствена орхидея

Мъката за нас е неутешима, за първи път заговори за тази смърт Бедрос Киркоров, а съпругата ми още не може да прежали дъщеричката ни...

За първи път в предаването на Лера Кудрявцева – „Секрет на миллион”, показаха и гроба на малката Ксения. Място, което твърде често посещават Людмила и Бедрос. „Ако беше жива днес, моята сестричка Ксения щеше да е на 14 години”, не крие мъката си и Филип Киркоров.

В предаването участва и самата Людмила, но след като Бедрос заговаря за смъртта на Ксения, тя моли водещата за разрешение да напусне студиото. „За Людмила, бърза да я извини Бедрос, смъртта на единственото й дете е огромна болка и трагедията на живота й. Тя беше истински щастлива, когато за първи път забременя на 40 години, роди и даже държа дъщеря си в ръцете… Оттогава минаха много години, но Люда не може да преживее тази смърт, заключи Бедрос Киркоров, извинявайки жена си за напускането на студиото… - Може би Бог ни наказа за това, че видяхме момиченцето си на видеозон, че предварително й дадохме името Ксения в чест на Ксения Петербургска. Но така ни посъветва изповедникът на съпругата ми. Аз се съпротивлявах, исках да наречем детенцето ни София, в чест на моята майка. Такава е традицията в нашето семейство. Но Людмила не ме послуша. Аз и до днес си мисля, че животът ни наказа за това непослушание…”


Надгробната плоча на Ксения

Сега двамата съпрузи се радват на внуците си Алла-Виктория и Мартин – двете деца на Филип
Иначе Бедрос Киркоров не е престанал да се занимава с обществена и творческа дейност. Той е лауреат на много международни конкурси в Париж, Букурещ и Варшава, удостоен е със званието „Народен артист на Русия”, носител е на няколко от държавните отличия на страната.

Освен това е член на Съюза на приятелите на България в Русия, изнесъл е 40 гастролни концерта, посветени на годишнината от освобождението на България. На 4 август 2007 г., по негова инициатива и с негови средства, в град Холмск, Новгородска област, е открит паметник на руския подп. Павел Калитин, загинал при спасяването на Самарското знаме през Освободителната война 1877-78 г. Пак с негово участие в България е издигнат и паметник на адмирал Ушаков.

Подготви Тодорка НИКОЛОВА 

ОЩЕ ДРАМАТИЧНИ ИСТОРИИ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА "НАД 55", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА